Ons eerste dekbedovertrek met circulaire katoen staat op de website. Wat is er eigenlijk zo duurzaam aan de Arvin, een dekbedovertrek gemaakt van 30% post-consumer gerecycled katoen?
Om dit te begrijpen, leg ik hieronder het verschil tussen post-industrieel en post-consumer gerecyclede content uit. Daaruit blijkt waarom wij als Circulardreams© kiezen voor post-consumer.
Wat is het verschil tussen postindustrieel en post-consumer gerecycled content?
Post-consumer gerecyclede katoen verwijst naar gerecyclede vezels gewonnen uit gebruikt consumententextiel. Je kunt hierbij denken aan vezels uit versleten hoeslakens, moltons en dekbedovertrekken. Je oude spijkerbroeken en katoenen T-shirts zijn ook voorbeelden.
Post-industrieel gerecyclede katoen (vaak ‘pre-consumer’ genoemd) verwijst naar de vezels gewonnen uit katoen afval dat ontstaat bij het productieproces. Als een katoenen doek in de vorm van dekbedovertrekken en kussenslopen wordt gesneden, blijft er katoenafval achter (vaak ‘snijresten’ genoemd). Deze snijresten eindigen niet als dekbedovertrekken of kussenslopen. Als deze snijresten worden opgeslagen en gerecycled, worden ze ‘post-industriële content’ genoemd. Dit snijafval ontstaat in bijna elke productielijn en kan oplopen tot meer dan 20% procent van het oorspronkelijke doek
Moet je de katoen die je opnieuw gebruikt binnen hetzelfde productieproces eigenlijk wel aanduiden als gerecyclede katoen? Bij mijzelf leidde dit altijd tot veel verwarring. Het post-industriële afval is namelijk nooit gebruikt door consumenten, maar vaak wordt toch beweerd dat het gerecycled wordt. Daardoor lijkt het wel of elk merk in de textielindustrie goed bezig met recyclen, terwijl aan de andere kant van de wereld de afvalbergen zich opstapelen.
Waarom kiest Circulardreams© voor post-consumer gerecyclede katoen?
Voor Circulardreams© is de belangrijkste reden om te kiezen voor post-consumer gerecycleerde inhoud het opbouwen van marktwaarde voor gerecyclede post-consumer grondstoffen. Naast dat we binnen Circulardreams © hergebruiken, willen we nu met de verkoop van het dekbedovertrek Arvin ook recycling binnen de circulaire economie aanjagen. Dit is een cruciale ontwikkeling omdat veel textiel niet herbruikbaar of verkoopbaar is.
Dit aanjagen is echter niet zo makkelijk, want post-consumer gerecycled materiaal bevat afvalvervuiling, bijvoorbeeld ritsen en prints, drukknopen en andere soorten vezels zoals polyester. Daarmee zijn post-consumer katoenen vezels altijd meer vervuild dan post-industrieel katoenen vezels. Daardoor is het een veel grotere uitdaging om post-consumer dan post-industrieel katoen te recyclen. Dit betekent dat post-industrieel katoen een hogere waarde heeft voor fabrieken dan post-consumer afval. Veel afgedragen post-consumer textielafval belandt helaas hierdoor nog op de afvalberg of wordt verbrand.
De impact van jouw dekbedovertrek met circulaire content?
Door te kiezen voor producten zoals de Arvin met post-consumer gerecyclede materialen in plaats van ‘virgin’ en post-industrieel materiaal, help jij om marktwaarde op te bouwen voor materialen die anders nooit zouden worden gebruikt door fabrikanten.
Als deze waarde toeneemt, leidt dit tot meer investeringen bij textielsorteerders en fabrikanten om met deze katoenen afvalstroom te werken. Hierdoor neemt de kans toe dat het materiaal wordt gerecycled en niet op een afvalberg belandt. Kortom: met de aankoop van een Arvin draag jij je steentje bij aan de circulaire economie!
Term |
Uitleg |
|
Virgin katoen |
Vezels die niet eerder gebruikt of verwerkt zijn. Het gaat hier om vezels die nog in de 'grondstoffase' verkeren en die dus rechtstreeks van het katoenbolletje zijn geplukt. |
|
Post-consumer gerecyclede content |
Vezels gewonnen uit gebruikt consumententextiel. |
|
Post-industrieel gerecyclede content |
|